TYPO3 9 LTS Updaten? Welke TYPO3 versie hebben wij?

Welke TYPO3 versie?

Met de nieuwe TYPO3 9 LTS is de veelgebruikte cms nog verder verbetert. Updaten dan maar naar deze versie? En welke TYPO3 versie hebben wij eigenlijk draaien? Is onze TYPO3 website nog up to date? Kunnen we al updaten naar TYPO3 cms 9? Of beter nog een minder recente versie blijven gebruiken. Hoe veilig is mijn cms nog? Welke update strategie is voor ons het beste? Hulp bij updaten van een TYPO3 website cms is nabij!

Nieuwe TYPO3 update is (niet) altijd beter? 

De TYPO3 community werkt altijd hard aan het uitbrengen van verbeterde en vernieuwde versies van het geweldige OpenSource TYPO3 cms voor websites. Ook nu weer, als opvolging van de vorige versies TYPO3 - 7 en TYPO3 - 8 is er nu TYPO3 9 LTS. Een nog betere, veiligere en gebruikersvriendelijke TYPO3 CMS versie.

Natuurlijk is "nieuw" altijd beter! En adviseren wij als het kan de TYPO3 cms website up to dat te maken. Maar soms zijn er redenen om dat toch nog niet te doen! Hoe zit dat? En waar moet je op letten?
Want als je een update gaat uitvoeren naar de nieuwste TYPO3 versie en jouw website is straks niet meer bruikbaar of mist allerlei handige extensies. dan is nieuw dus echt niet beter!

 

How to update TYPO3 website CMS? Enkele aandachtspunten!

Welke TYPO3 versie gebruik je nu?

Voor je gaat bedenken of een update nodig is is het handig eerst wat gegevens te verzamelen over jouw TYPO3 systeem. Allereerst belangrijk, welke versie gebruik je nu? Dan is het goed een inventaris te maken van de zogenaamde "typo3 extensies - plugins" die jouw cms gebruikt.

Hoe is de webserver voor TYPO3 ingericht?

Naast deze gegevens is het ook erg belangrijk te weten hoe de "webserver" is ingericht. Welke versie van "PHP' heb je en wat voor database gebruikt de webserver (mysql of mariadb) etc.

Van TV - TEMPLAVOILA naar een FLUID template!

Een ander probleem bij updaten naar een nieuwe versie van TYPO# cms kan ontstaan door het gebruikte "template" systeem. Na een aantal jaren van grote populariteit is bijvoorbeeld de Template module "TV" ook wel "Templavoila Templating" genoemd vanaf een bepaalde versie van TYPO3 cms niet meer echt ondersteund. Vaak is het dan verstandig over te gaan naar het moderne en overzichtelijkere "Fluid" templating systeem.

Oude content bljft beschikbaar!

Ben ik dan alles wat mijn verouderde TYPO3 "TV template" systeem had straks kwijt? Goede vraag.
Wat betreft de aangemaakte content blijft het merendeel behouden. Alles zit tenslotte in een database en is herbruikbaar. Oude content en de aangemaakte pagina structuur (de boom) kan in de nieuwe template vaak weer worden getoond.

Ook kan bijvoorbeeld in de nieuwe FLUID template het oude website design hergebruikt worden zodat de site er grotendeels hetzelfde uit kan zien als voorheen. Maar vaker zal er gekozen worden om bij een echt verouderde TYPO3 cms versie gelijk een moderner responsive design toe te passen.

Update strategie voor TYPO3 CMS website:

Met al deze gegevens is er een beter beeld te geven van het traject dat doorlopen moet worden. Welke strategie ga je volgen?

In sommige gevallen zal dat snel kunnen zonder veel problemen. In andere gevallen zal er wat meer werk zijn. Bijvoorbeeld als de webserver niet aan de eisen voldoet die nieuwere versies van TYPO3 nodig hebben. Of als de gebruikte template verouderd is.

En wat te doen als bepaalde extensies niet of nog niet beschikbaar zijn voor de nieuwe TYPO3 CMS versie.

Omdat de nieuwere TYPO3 CMS versies vaak ook weer betere en andere mogelijkheden bieden kan het zijn dat je sommige extensies zelfs helemaal niet meer nodig hebt. De benodigde functionaliteit zit dan al standaard in het cms. Of de functionaliteit kan ook op andere wijze aangemaakt worden bijvoorbeeld met een aantal regels Typoscript code. En zeker in het geval van een TV template kunnen veel elementen met een  TYPO3 extensie zoals bijvoorbeeld MASK worden gebouwd.

Stap voor stap upgrade! Maar soms ook in grote stappen vooruit!

De beste strategie is per TYPO3 systeem verschillend. Alle hier voor genoemde zaken spelen daar een belangrijke rol in. Tussen de verschillende TYPO3 versies kunnen soms wel belangrijke verschillen zitten. Zo zijn er soms grote veranderingen in de "core code" van het TYPO3 CMS die er voor zorgen dat bepaalde extensies niet meer kunnen werken. Of, dat het belangrijk is dat bijvoorbeeld de data-base opslag op een bepaalde manier gedaan wordt. Is de database niet geschikt gemaakt in een eerdere versie, dan kan die problemen geven in een nieuwere TYPO3 versie.

Vaak is het goed in "stappen" de update te gaan doorlopen. De oude site wordt eerst zo veel mogelijk naar de laatste updates gebracht. Dan kan in stappen naar de volgende "versies" van TYPO3 een upgrade worden uitgevoerd. Is de TYPO3 installatie niet zo verouderd dan kan soms ook in wat grotere stappen worden gegaan. Bijvoorbeeld van TYPO3 7 naar TYPO3 8 waarbij dan niet per se alle tussenliggende updates gedaan worden! Wat soms bij een update van bijvoorbeeld een hele oude TYPO3 versie wel verstandig is om te doen.

Altijd doen! Maak updates van bestanden en data-bases!!

Voor je ook maar iets gaat updaten of upgraden is het verstandig even een backup te maken van de TYPO3 CMS. in het geval dat er echt iets fout gaat kun je altijd nog terug naar de oude situatie. Om de oude site nog zo lang mogelijk in de lucht te houden, is het goed de update eerst in een test-omgeving uit te voeren. Als dan alles goed werkt is het vrij eenvoudig de definitieve up to date TYPO3 website on-line te zetten.

Ik heb geen wachtwoorden meer voor mijn TYPO3 CMS?

Een TYPO3 CMS kan ook een upgrade krijgen als er bijvoorbeeld problemen ontstaan waardoor de website alleen nog "php" foutmeldingen toont. Of de TYPO3 CMS is ooit door iemand gebouwd en is door verschillende mensen onderhouden. Niemand weet nog hoe het zit en er zijn geen wachtwoorden meer beschikbaar!

Ook voor al dit soort gevallen is een upgrade vaak een uitkomst. Ook als er geen wachtwoorden meer zijn kunnen we het systeem weer activeren. Toegang tot de webserver en of database is dan nodig. Kennis van php en linux kan handig zijn om de TYPO3 CMS weer snel op gang te brengen.

Kortom: Upgraden naar een nieuwe versie van TYPO3 Website CMS is zeker aan te bevelen.

HocomAdvies kan helpen bij het upgraden of oplossen van problemen met de TYPO3 Website CMS. Daarnaast pakken we ook de inhoud graag aan met het creƫren van content en seo geoptimaliseerde teksten.

">JA, IK WIL GRAAG ONDERSTEUNING VOOR TYPO3 >

 

©2024  HocomAdvies.NL   Marketing Interim Internet