Typo3 CMS error bij updaten!

Update van Typo3 naar een nieuwere versie zelf doen of niet?

Zelf je Typo3 systeem updaten naar een nieuwere versie lijkt eenvoudig maar pas op! Er zijn nogal wat valkuilen en soms is het verstandiger om nog niet aan een update te beginnen! Wat kun je zoal tegen komen bij het zelf updaten van Typo3 CMS? Onze bevindingen uit de praktijk delen wij graag met u.

Typo3 website CMS zelf updaten of uitbesteden?

Het lijkt voor veel gebruikers een goede keuze om bij een nieuwere versie van Typo3 CMS hun Typo3 website up to date te brengen. Door de promotie rond de nieuwe Typo3 versie en alle positieve eigenschappen die daar aan wordt toegekend wil je zo snel mogelijk over. Begrijpelijk maar niet altijd even slim. Ook is overstappen in sommige gevallen wel handig maar zal dan doordacht moeten gebeuren. Is er geen inhoudelijke kennis van Typo3 CMS, php, mysql en web-server? Dan is het verstandiger een professional in te schakelen.

 

Redenen om nog niet over te stappen naar Typo3 7 LTS?

 

- webserver specificaties niet up to date voor nieuwere Typo3 CMS versie:

Er zijn diverse redenen om nog niet over te stappen naar een nieuwere versie van Typo3. Voor bijvoorbeeld de nieuwste versie van Typo3 CMS moet uw webserver aan bepaalde eisen voldoen. Een belangrijke tool die uw Typo3 CMS gebruikt is het server programma PHP. Voor de nieuwste versies moet deze minimal 5.5 - 7.0 zijn. Ook andere specificaties van de server moeten gereed zijn om de Typo3 versie aan te kunnen.

Logische stap lijkt dan om de webserver dan up to date te brengen. Maar ook dat is niet altijd verstandig. Want daarmee kan het zijn dat oudere Typo3 versies niet meer goed werken en problemen geven. Die kunnen vaak niet overweg met de nieuwste PHP versie!

 

- gebruikte Typo3 CMS onderdelen zijn niet up to date, of nog niet up to date:

Het typo3 CMS systeem werkt op basis van een zogenaamde "Core" de basis van het systeem aangevuld met diverse modules, ook wel systeem extensies genoemd. Alvorens over te stappen is het altijd nodig eerst te bekijken of de gebruikte extensies geschikt zijn voor de nieuwere Typo3 versie. Soms kan met een update van de Typo3 extensie de overgang zonder probleem worden gemaakt. In andere gevallen is de extensie niet geschikt en is er ook (nog) geen geschikte update beschikbaar. In dat geval kan de keuze zijn, de extensie niet meer te gebruiken (is die te missen?), of een wel geschikte alternatieve extensie te zoeken. Lukt beiden niet dan kan wellicht beter gewacht worden met het updaten van uw Typo3 CMS. Vaak worden veel gebruikte extensie na verloop van tijd aangepast voor gebruik met nieuwere Typo3 versies.

 

- template systeem van de Typo3 website is "verouderd"

Niet alleen de gebruikte extensies spelen een rol bij updaten van uw Typo3 CMS. Ook de manier hoe deze is opgebouwd speelt een rol. Zo zijn veel oudere sites gebouwd met "Templavoila" een methode om vrij eenvoudig door klick and go een website design in Typo3 te gebruiken. Deze methode is echter door de Typo3 gemeenschap als ouderwets bestempeld en gaat verdwijnen. Bij updaten moet daar al rekening mee worden gehouden. Het modernere "Fluid" templating is een goed alternatief en is al wel geschikt voor de nieuwere versies van Typo3. Hierbij wordt echter wel meer kennis van Typo3 en het zogenaamde TypoScript gevraagd. Veel haken en ogen dus die duidelijk moeten zijn voordat er overgestapt gaat worden! 

 

- geen kennis van linux, apache2, .htacess, php, html, css, phpMyadmin, sql

Als er niet genoeg kennis is van zaken zoals onder andere linux, apache2, .htacess, php, html, css, phpMyadmin, sql of andere server gerelateerde onderwerpen dan is zelf updaten sterk af te raden.
Voor belangrijke typo3 installaties is het altijd verstandig eerst in een testomgeving (lees kopie van de originele site) de update te testen. Van de originele site en database wordt een back-up gemaakt die eventueel later nog terug gezet kan worden. Werkt de update in de test-omgeving, dan kan de update ook worden doorgevoerd voor de "live" website (ook wel productie server genoemd).

 Updaten server voor Typo3

 

Conclusie!

Met voldoende kennis en inzicht van zowel Typo3 als omringende zaken die met het bouwen, hosten en beheren van een website te maken hebben is een update zelf goed te doen. Wel moeten dan de stappen worden gevolgd die de kans op succes vergroten. Ook is het handig om weet te hebben van "tricks" die kunnen helpen bij het oplossen van fouten of het herstellen van het systeem naar eerdere werkende versie.

Is deze kennis niet aanwezig of slechts beperkt? Dan is ondersteuning van een professional aan te raden. 

 

Meer weten? Bel HocomAdvies - Wiechert Hooghwinkel 0343 575 898

Make it Happen Today!

©2024  HocomAdvies.NL   Marketing Interim Internet