Magento upgrade zelf doen of niet?

Magento upgrade zelf doen of niet?

Magento webwinkel upgrade Zelf doen of niet?

Zelf doen of niet? Hoe kun je een Magento webwinkel upgraden van Magento 1.9 naar versie Magento2 ? Wat zijn de valkuilen bij upgraden van een Magento webshop? How to upgrade Magento store from Magento 1.9 to version Magento 2.0.9 or higher?

Magento webwinkel upgraden naar versie 2.09 (of hoger)

Omdat de bestaande Magento 1.9 webwinkel door een "hack" misbruikt werd voor fishing was deze niet meer bruikbaar. Tijd om er iets aan te doen en de beste oplossing was Magento 1.9 upgraden naar versie Magento 2.0.9 of hoger. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten bij het verbeteren van uw webwinkel? En kun je het zelf doen of niet? We delen onze Magento ervaringen met u!

 

Webwinkel upgraden: "backup, backup, backup"!

Het lijkt een open deur. Maar alle upgrade en update acties moeten beginnen met het zeker stellen van data van de oudere webwinkel of website! Bij Magento is het van belang dat er een backup is van de data-base en van alle bestanden, van de oude webwinkel (met name de "Media map)! Regelmatig een backup maken die off-line wordt bewaard is belangrijk en scheelt u later veel zorgen bij problemen met de webwinkel. Hoe groter en belangrijker de webwinkel is hoe belangrijker deze back-up wordt.

Indien de mogelijkheid er is is het goed de vernieuwingen (upgrade, update) in een kopie van de webwinkel eerst uit te testen. Hierbij is het belangrijk dat de testomgeving gelijk is aan de zogenaamde "productie" omgeving. Dus de webruimte waar de webwinkel online staat of straks komt te staan (bij uw provider). Voor Magento is het tevens goed om als het kan ook toegang te hebben tot de CL (command-line) via een SSH verbinding en phpMyadmin voor eventuele instellingen in de database en FTP voor het uploaden van files. Kortom, hoe meer grip u kunt hebben op de webwinkel-omgeving en Magento bestanden (files) hoe beter de upgrade poging zal gaan lukken. 

 

Phoe... dat is al heel wat en dan ben je nog niet eens begonnen met upgraden :)

 

Redden wat er te redden valt! Magento problem solving 2.0

Als alle bovenstaande stappen zijn gezet is het tijd voor de volgende fase het upgraden van de webwinkel. In ons geval van de "gehackte' webwinkel, is eerst op een andere server een versie van de oude webwinkel nagebouwd (een verse versie Magento 1.9 installeren, oude files kopiëren en een kopie van de oude database weer koppelen via de config file, incl.).

LET OP! Dan gebeuren er soms onverklaarbare dingen. U klikt op een link in de kopie van de webwinkel en opeens zit u weer in de oude online versie van de webwinkel? Hoe kan dat? 
Dat is een van die "leuke" details van Magento, ergens in de database staat de url (domein-naam) van de on-line webwinkel. Als die aangepast is (bijv via phpMyadmin in de database of indien dat niet lukt, vooraf in het "sql" database bestand de link aanpassen voordat deze wordt gebruikt voor de testversie) dan zal de webwinkel bij klikken op een link naar uw test-omgeving doorsturen. De webwinkel is nu dus als 100% kopie actief. Zorg en daarom voor dat deze niet vanaf het web bereikbaar is. Dat kan heel eenvoudig door in de .htaccess file alle ongewenste bezoekers de toegang te ontzeggen en door te sturen naar de oude webwinkel of een website.

Stap 1 is klaar de oude webwinkel als kopie is er. Nu de volgende fase:

Voor het overstappen (upgraden) naar een nieuwer versie is het handig ook die op de zelfde server klaar te zetten. Wij installeerde een verse 2.0.9 Magento webwinkel met een nieuwe database. En konden daardoor de onderstaande stappen sneller worden doorlopen. Omdat dat allemaal in een testversie gebeurt, kunnen eventuele errors (foutmeldingen) opgespoord worden en weet u wat er straks in de "productie versie" nodig is om de nieuwe winkel vlekkeloos te laten werken.

 

Nogmaals onze tip! Zorg voor goede back-ups van uw bestanden. Dan kan als er iets fout gaat alles nog worden herstelt! Zo kunt u rustig testen en uitproberen zonder dat uw klanten er iets van merken. En uw oude webwinkel gewoon door blijft werken.

 

De Magento webwinkel in stappen upgraden!

Als alle voorbereidingen zijn gedaan en we het proces nog eens goed hebben doorgenomen zodat duideijk is wat er gedaan moet worden en hoe dat moet, kunnen we verder.

Gelukkig konden de categorieën en producten, en de afbeeldingen die daar bij horen met een tool worden over gezet naar een verse installatie. Omdat we de gratis versie van die tool gebruiken kunnen bepaalde gegevens niet worden overgezet. Maar die zijn in dit geval minder belangrijk. Voor een site met veel gebruikers feedback etc. is dat wel te overwegen omdat die voor SEO belangrijk kunnen zijn.

 

Magento2 upgrade waar is mijn template?

Het mooie van Magento, is dat uw product-data en de template (vormgeving) van de webwinkel gescheiden zaken zijn. De template moet u zien als een "maat pak" ontworpen voor uw Magento (lichaam)! Standaard heeft Magento al een standaard template "confectie pak" aan. Op het moment dat uw data in het nieuwe systeem zitten kan de webwinkel dus al werken. Alleen moet er dan nog een "maat pak" worden gekoppeld (uw eigen template).

Oude Magento 1.9 template nabouwen of iets heel nieuws bouwen?

Helaas is de template (nog) niet een op een over te zetten en moet die feitelijk nieuw worden gebouwd. Hoe zit dat dan?

Even een korte uitleg: de opzet van Magento 2 is heel anders dan die van de oudere versie. Bestanden staan op andere plaatsen en er wordt gebruik gemaakt van een "Compiler" om css en js bestanden aan te maken (less). Zover nu duidelijk is, is het wel een voordeel dat Template bestanden nu allemaal op een plaats staan en daar bewerkt worden. Het is daardoor wel een stuk overzichtelijker geworden.

Zo stonden de bestanden voorheen verdeeld in de mappen, app (de template) en etc (css) side by side met de basis bestanden van Magento. Waardoor het erg onoverzichtelijk werd als je, je eigen template wilde maken.
Daarnaast staat de webwinkel die "public" is een "static publication" map. Dat is een soort grote cache file van de webwinkel. Mede hierdoor moet het hele systeem een stuk veiliger zijn geworden dan voorheen.

Helaas is het niet makkelijk de modules (extensies zoals ideal) die in de oude versie gebruikt werden mee over te huizen. Die moeten vaak opnieuw worden geïnstalleerd. Het kan dan ook verstandig zijn vooraf eerst te bekijken of de "oude" onmisbare extensie nog wel werkt in de nieuwere Magento versie. En of daardoor geen problemen ontstaan. Al u vrijwel standaard modules gebruikt is het vaak geen probleem. Maar heeft u eigen ontwikkelde modules dan is het zaak dat eerst goed te bekijken.

In ons voorbeeld hebben we gekozen voor het nabouwen van de oude template. Een hele nieuwe template bouwen kost uiteraard meer tijd. Onze oude template was al wel "responsive" dus ook geschikt voor diverse schermen (mobile, tablet en pc) dus ook in de nieuwe template komen die elementen weer terug (middels css media queries).

 

 

Tijd om te testen!!

Op naar de volgende fase. De vernieuwde shop weer online krijgen en testen of alle functionaliteiten werken.
Ook dat testen op de toekomstige productie omgeving kan het beste eerst in een (sub-domein) aparte map op de server worden geprobeerd. Dan bent u al wel "echt on-line" maar nog niet voor uw klanten zichtbaar. Dit geeft als voordeel dat als er nog iets niet goed loopt of er opeens een error gegenereerd wordt dat uw klanten er niets van merken. en u in alle rust verder kunt bouwen.

Wordt vervolgd.....

©2023  HocomAdvies.NL   Marketing Interim Internet